
Purchase of Immovable Property 
(Updated as on April 06, 2023) 

Part I. 
Purchase of immovable property outside India by Resident Individuals 

These FAQs attempt to put in place the common queries that users have on the 
subject in easy-to-understand language. However, for conducting a transaction, the 
Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA) and the rules and regulations 
made or directions issued thereunder may be referred to. The relevant principal 
provisions are Foreign Exchange Management (Overseas Investment) Rules, 
2022 and Foreign Exchange Management (Overseas Investment) Directions, 2022 
dated August 22, 2022 as amended from time to time. 

Q.1 Can a resident continue to hold immovable property outside 
India which was acquired by him when he was a non-resident? 
Q.2 Can a resident individual send remittances and purchase 
property outside India? 
Q.3 To whom do the restrictions of transferring property outside 
India not apply? 
Q.4 How can immovable property be acquired outside India by a 
resident? 

Q.1 Can a resident continue to hold immovable property outside India which 
was acquired by him when he was a non-resident? 

Answer: According to section 6(4) of the FEMA, a person resident in India can hold, 
own, transfer or invest in any immovable property situated outside India if such 
property was acquired, held or owned by him/ her when he/ she was resident outside 
India or inherited from a person resident outside India. 

Q.2 Can a resident individual send remittances and purchase property outside 
India? 

Answer: A resident individual can send remittances under the Liberalised 
Remittance Scheme (LRS) for purchasing immovable property outside India. The 
remittance under the Liberalised Remittance Scheme may be consolidated in 
respect of relativesi if such relatives, being persons resident in India, comply with the 
terms and conditions of the Scheme. 

Q.3 To whom do the restrictions of transferring property outside India not 
apply? 

Answer: The prohibition of a resident acquiring property outside India is not 
applicable if: 

a. The resident is a foreign national; or 

                                                            
i Relative is as defined in section 2(77) of the Companies Act, 2013. 
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b. The property was acquired before July 8, 1947 and continued to be held after 
obtaining permission of Reserve Bank; or 

c. If it is acquired on a lease not exceeding five years 

Q.4 How can immovable property be acquired outside India by a resident? 

Answer: Immovable property can be acquired outside India: 

(i). A person resident in India may acquire immovable property outside India by way 
of inheritance or gift or purchase from a person resident in India who has acquired 
such property as per the foreign exchange provisions in force at the time of such 
acquisition. 

(ii). A person resident in India may acquire immovable property outside India from a 
person resident outside India– 

(a) by way of inheritance; 

(b) by way of purchase out of foreign exchange held in RFC account; 

(c) by way of purchase out of the remittances sent under the Liberalised Remittance 
Scheme instituted by the Reserve Bank: 

Provided that such remittances under the Liberalised Remittance Scheme may be 
consolidated in respect of relatives if such relatives, being persons resident in India, 
comply with the terms and conditions of the Scheme; 

(d) jointly with a relative who is a person resident outside India; 

(e) out of the income or sale proceeds of the assets, other than ODI, acquired 
overseas under the provisions of the Act; 

(iii) An Indian entity having an overseas office may acquire immovable property 
outside India for the business and residential purposes of its staff, as per the 
directions issued by the Reserve Bank from time to time; 

Part II. 
Purchase of immovable property in India by Non-Resident Individuals 

These FAQs attempt to put in place the common queries that users have on the 
subject in easy to understand language. However, for conducting a transaction, the 
Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA) and the rules made, or directions 
issued thereunder may be referred to. The relevant principal rules are the Foreign 
Exchange Management (Non-Debt Instrument) Rules, 2019 as amended from time 
to time. The directions issued are consolidated in Part II of the Master Direction No 
12 on Acquisition and Transfer of Immovable Property under Foreign Exchange 
Management Act, 1999. 
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Q.1 How can Non-resident Indians (NRIs) / Overseas Citizens of 
India (OCIs) acquire immovable property in India? 
Q.2 What are the accepted modes of payment for property 
acquired in India? 
Q.3 Can Foreign Embassies/ Diplomats/ Consulate Generals 
acquire property in India? 
Q.4 Can foreign nationals acquire property in India? 
Q.5 How can a Long Term Visa (LTV) holder acquire property in 
India? 
Q.6 Can a spouse of an NRI/ OCI who is not a NRI/ OCI acquire 
property in India? 
Q.7 Can a non-resident repatriate the sale proceeds of immovable 
property in India? 
Q.8 What is the meaning of transfer? 

Q.1 How can a Non-resident Indian (NRI)ii and an Overseas Citizen of India 
(OCI)iii acquire immovable property in India? 

Particulars NRI/ OCI (NDI Rules, 2019) 
Purchase (other than 
agricultural land/ farmhouse/ 
plantation etc) from 

Resident/ NRI/ OCI [24(a)] 

Acquire as gift (other than 
agricultural land/ farmhouse/ 
plantation etc) from 

Resident/ NRI/ OCI [24(b)] who is a 
relative 

Acquire (any IP) as inheritance 
from 

a. Any person who has acquired it under 
laws in force [24(c)]; 
b. Resident [24(c)] 

Sell (other than agricultural 
land/ farmhouse/ plantation etc) 
to 

Resident/ NRI/ OCI [24(e)] 

Sell (agricultural land) to Resident [24(d)] 
Gift (other than agricultural 
land) to 

Resident/ NRI/ OCI [24(e)] 

Gift (agricultural land) to Resident [24(d)] 
Gift residential/ commercial 
property to 

Resident/ NRI/ OCI [24(e)] 

Q.2 What are the accepted modes of payment for property acquired in India? 

Answer: Payment for immovable property has to be received in India through 
banking channels and is subject to payment of all taxes and other duties/ levies in 
India. The payment can also be made out of funds held in NRE/ FCNR(B)/ NRO 
accounts of the NRIs/ OCIs. Payments should not be made through travellers’ 
cheque and foreign currency notes. 

                                                            
ii NRI refers to a person resident outside India who is a citizen of India. 
iii Overseas Citizen of India (OCI) is a person resident outside India who is registered as an Overseas 
Citizen of India Cardholder under Section 7(A) of the Citizenship Act, 1955. 



Q.3 Can Foreign Embassies/ Diplomats/ Consulate Generals acquire property 
in India? 

Answer: Foreign Embassy/ Diplomat/ Consulate General, can purchase/ sell 
immovable property (other than agricultural land/ plantation property/ farm house) in 
India provided – 

a. Clearance from the Government of India, Ministry of External Affairs is 
obtained for such purchase/sale, and 

b. The consideration for acquisition of immovable property in India is paid out of 
funds remitted from abroad through banking channels. 

Q.4 Can foreign nationals acquire property in India? 

Answer: 

a. Citizens of Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan, China, Iran, Nepal, 
Bhutan, Macau, Hong Kong or Democratic People’s Republic of Korea 
(DPRK), irrespective of their residential status, cannot, without prior 
permission of the Reserve Bank, acquire or transfer immovable property in 
India, other than on lease, not exceeding five years. This prohibition shall not 
be applicable to an OCI. 

b. Foreign nationals of non-Indian origin resident in India (except 11 countries 
listed at (a) above) can acquire immovable property in India. 

c. Foreign nationals of non-Indian origin resident outside India can acquire/ 
transfer immovable property in India, on lease not exceeding five years and 
can acquire immovable property in India by way of inheritance from a resident. 

All other acquisitions/ transfers by foreign nationals will require the prior 
permission of RBI. 

Q.5 How can a Long Term Visa (LTV) holder acquire property in India? 

Answer: Citizen of Pakistan, Bangladesh or Afghanistan belonging to minority 
community (Hindu, Christian, Sikh, Parsi, Buddhist, Jain) in that country and residing 
in India who has been granted an LTV by the Central government can purchase only 
one residential immovable property in India as dwelling unit for self-occupation and 
only one immovable property for carrying out self-employment. However, such 
acquisition is subject to the conditions as specified under Rule 28 of Foreign 
Exchange Management (Non-Debt Instrument) Rules, 2019. 

Q.6 Can a spouse of an NRI/ OCI who is not a NRI/ OCI acquire property in 
India? 

Answer: A person resident outside India, not being a Non-Resident Indian or an 
Overseas Citizen of India, who is a spouse of a Non-Resident Indian or an Overseas 
Citizen of India may acquire one immovable property (other than agricultural land/ 
farm house/ plantation property), jointly with his/ her NRI/ OCI spouse subject to the 
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conditions laid down in Rule 25 of Foreign Exchange Management (Non-Debt 
Instrument) Rules, 2019. 

Q.7 Can a non-resident repatriate the sale proceeds of immovable property in 
India? 

Answer: 

(a) A person who has acquired the property U/s 6(5)iv of FEMA or his successor 
cannot repatriate the sale proceeds of such property without RBI approval. 

(b) Repatriation up to USD 1 million per financial year is allowed, along with other 
assets under (Foreign Exchange Management (Remittance of Assets) Regulations, 
2016) for NRIs/ PIOs and a foreign citizen (except Nepal/ Bhutan/ PIO) who has (i) 
inherited from a person referred to in section 6(5) of FEMA, or (ii) retired from 
employment in India or(c) is a non-resident widow/ widower and has inherited assets 
from her/ his deceased spouse who was an Indian national resident in India. 

(c) NRIs/ PIOs can remit the sale proceeds of immovable property (other than 
agricultural land/ farm house/ plantation property) in India subject to the following 
conditions: 

i. The immovable property was acquired in accordance with the provisions of 
the foreign exchange law in force at the time of acquisition or the provisions 
of Foreign Exchange Management (Non-Debt Instrument) Rules, 2019.; 

ii. The amount for acquisition of the property was paid in foreign exchange 
received through banking channels or out of the funds held in foreign currency 
non-resident account or out of the funds held in non-resident external 
account; 

iii. In the case of residential property, the repatriation of sale proceeds is 
restricted to not more than two such properties. 

Q.8 What is the meaning of transfer? 

Answer: As per section 2(ze) of FEMA transfer means, sale, purchase, exchange, 
mortgage, pledge, gift, loan or any other form of transfer of right, title, possession or 
lien. 

 
 

 

                                                            
iv Section 6(5) of FEMA states that a person resident outside India may hold, own, transfer or invest in 
any immovable property situated in India if such property was acquired, held or owned by such person 
when he was resident in India or inherited from a person who was resident in India. 

https://website.rbi.org.in/en/web/rbi/-/notifications/foreign-exchange-management-mode-of-payment-and-reporting-of-non-debt-instruments-regulations-2019-amended-upto-june-15-2020-11723
https://website.rbi.org.in/en/web/rbi/-/notifications/foreign-exchange-management-mode-of-payment-and-reporting-of-non-debt-instruments-regulations-2019-amended-upto-june-15-2020-11723
https://website.rbi.org.in/en/web/rbi/-/notifications/foreign-exchange-management-remittance-of-assets-regulations-2016-10326
https://website.rbi.org.in/en/web/rbi/-/notifications/foreign-exchange-management-remittance-of-assets-regulations-2016-10326
https://website.rbi.org.in/en/web/rbi/-/notifications/foreign-exchange-management-mode-of-payment-and-reporting-of-non-debt-instruments-regulations-2019-amended-upto-june-15-2020-11723

