
Q 1. What is an EEFC Account and what are its benefits? 

Ans. Exchange Earners' Foreign Currency Account (EEFC) is an account maintained in 
foreign currency with an Authorised Dealer Category - I bank i.e. a bank authorized to 
deal in foreign exchange. It is a facility provided to the foreign exchange earners, including 
exporters, to credit 100 per cent of their foreign exchange earnings to the account, so that 
the account holders do not have to convert foreign exchange into Rupees and vice versa, 
thereby minimizing the transaction costs. 

Q 2. Who can open an EEFC account? 

Ans. All categories of foreign exchange earners, such as individuals, companies, etc., 
who are resident in India, may open EEFC accounts. 

Q 3. What are the different types of EEFC accounts? Can interest be paid on these 
accounts? 

Ans. An EEFC account can be held only in the form of a current account. No interest is 
payable on EEFC accounts. 

Q 4. How much of one’s foreign exchange earnings can be credited into an EEFC 
account? 

Ans. 100% foreign exchange earnings can be credited to the EEFC account subject to 
the condition that the sum total of the accruals in the account during a calendar month 
should be converted into Rupees on or before the last day of the succeeding calendar 
month after adjusting for utilization of the balances for approved purposes or forward 
commitments. 

Q 5. Whether EEFC Account can be opened by Special Economic Zone (SEZ) Units? 

Ans. No, SEZ Units cannot open EEFC Accounts. However, a unit located in a Special 
Economic Zone can open a Foreign Currency Account with an Authorised Dealer in India 
subject to conditions stipulated in Regulation 4 (D) of Foreign Exchange Management 
(Foreign Currency Accounts by a person Resident in India) Regulations dated January 
21, 2016. 

Q 6. Is there any Cheque facility available? 

Ans. Yes, Cheque facility is available for operation of the EEFC account. 

Q 7. What are the permissible credits into this account? 

Ans. i) Inward remittance through normal banking channels, other than remittances 
received on account of foreign currency loan or investment received from abroad or 
received for meeting specific obligations by the account holder; 



ii) Payments received in foreign exchange by a 100 per cent Export Oriented Unit or a 
unit in (a) Export Processing Zone or (b) Software Technology Park or (c) Electronic 
Hardware Technology Park for supply of goods to similar such units or to a unit in 
Domestic Tariff Area; 

iii) Payments received in foreign exchange by a unit in the Domestic Tariff Area for supply 
of goods to a unit in the Special Economic Zone (SEZ); 

iv) Payment received by an exporter from an account maintained with an authorised 
dealer for the purpose of counter trade. (Counter trade is an arrangement involving 
adjustment of value of goods imported into India against value of goods exported from 
India in terms of the Reserve Bank guidelines); 

v) Advance remittance received by an exporter towards export of goods or services; 

vi) Payment received for export of goods and services from India, out of funds 
representing repayment of State Credit in U.S. Dollar held in the account of Bank for 
Foreign Economic Affairs, Moscow, with an authorised dealer in India; 

vii) Professional earnings including directors’ fee, consultancy fee, lecture fee, 
honorarium and similar other earnings received by a professional by rendering services 
in his individual capacity; 

viii) Re-credit of unutilised foreign currency earlier withdrawn from the account; 

ix) Amount representing repayment by the account holder's importer customer in respect 
of trade related loan/advances granted by the exporter (subject to compliance with the 
extant guidelines) holding EEFC account; and 

x) The disinvestment proceeds received by the resident account holder on conversion of 
shares held by him to ADRs/GDRs under the Sponsored ADR/GDR Scheme approved 
by the Foreign Investment Promotion Board of the Government of India. 

Q 8. Can foreign exchange earnings received through an international credit card 
be credited to the EEFC account? 

Ans. Yes, foreign exchange earnings received through an international credit card for 
which reimbursement has been made in foreign exchange may be regarded as remittance 
through normal banking channel and the same can be credited to the EEFC account. 

Q 9. What are the permissible debits into this account? 

Ans. i) Payment outside India towards a permissible current account transaction [in 
accordance with the provisions of the Foreign Exchange Management (Current Account 
Transactions) Rules, 2000] and permissible capital account transaction [in accordance 



with the Foreign Exchange Management (Permissible Capital Account Transactions) 
Regulations, 2000]. 

ii) Payment in foreign exchange towards cost of goods purchased from a 100 percent 
Export Oriented Unit or a Unit in (a) Export Processing Zone or (b) Software Technology 
Park or (c) Electronic Hardware Technology Park 

iii) Payment of customs duty in accordance with the provisions of the Foreign Trade Policy 
of the Central Government for the time being in force. 

iv) Trade related loans/advances, extended by an exporter holding such account to his 
importer customer outside India, subject to compliance with the Foreign Exchange 
Management (Borrowing and Lending in Foreign Exchange) Regulations, 2000. 

v) Payment in foreign exchange to a person resident in India for supply of goods/services 
including payments for airfare and hotel expenditure. 

Q 10. Is there any restriction on withdrawal in rupees of funds held in an EEFC 
account? 

Ans. No, there is no restriction on withdrawal in Rupees of funds held in an EEFC 
account. However, the amount withdrawn in Rupees shall not be eligible for conversion 
into foreign currency and for re-credit to the account. 

Q. 11. Whether the EEFC balances can be covered against exchange risk? 

Ans. Yes, the EEFC account balances can be hedged. The balances in the account sold 
forward by the account holders have to remain earmarked for delivery. However, the 
contracts can be rolled over. 

Q. 12. Whether EEFC Account is permitted to be held jointly with a resident 
relative? 

Ans : Resident individuals are permitted to include resident relative(s) [as defined in 
section 2(77) of the Companies Act, 2013] as joint holder(s) in their EEFC account on 
‘former or survivor’ basis. 

 


