
Q1. What is meant by Remittance of Assets? 

Answer: ‘Remittance of assets' means remittance outside India of funds representing 

a deposit with a bank or a firm or a company of: 

1. provident fund balance 
2. superannuation benefits 
3. amount of claim or maturity proceeds of Insurance policy 
4. sale proceeds of shares, securities, immovable property or any other asset held in India 

Q2. What are the assets out of/ from which funds may be remitted and by whom? 

Answer: 

A foreign 
national of 
non-Indian 

origin (other 
than Nepal/ 

Bhutan/ PIO) 

An NRI/ PIO Indian entity 

A branch 
or office 

established 
in India by 
a person 
resident 
outside 

India 

1. The person 
has retired from 
employment in 
India. 
2. Inherited 
assets from a 
person referred 
to in Sec 6(5)1 of 
FEMA 
3. The person is 
a non-resident 
widow/ widower 
and has 
inherited assets 
from her/ his 
deceased 
spouse who 
was an Indian 
national 
resident in India. 
May remit up to 
USD 1 Million 

1. From the balances of NRO 
account – subject to 
declaration* 
2. Sale proceeds of assets 
3. Assets acquired from legacy/ 
inheritance/ deed of settlement 
May remit up to USD 1 Million 
in a financial year 
*Where the remittance is to be 
made from the balances held in 
the NRO account, the 
Authorised Dealer should 
obtain an undertaking from the 
account holder stating that “the 
said remittance is sought to be 
made out of the remitter’s 
balances held in the account 
arising from his/ her legitimate 
receivables in India and not by 
borrowing from any other 
person or a transfer from any 
other NRO account and if such 
is found to be the case, the 

Its contribution 
towards PF/ 
superannuation 
fund/ pension 
for expatriate 
employee who 
are resident but 
not 
permanently 
resident. 

Remit its 
winding up 
proceeds 
after 
submission 
of requisite 
documents 
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in a financial 
year 

account holder will render 
himself/ herself liable for penal 
action under FEMA.” 

Q.3 Who is a Resident? 

Ans. Resident as defined in Sec 2(v) 2 of FEMA, 1999. Further, the onus is on the 
individual to prove his/ her residential status, if questioned by any authority. 

Q.4 What is meant by ‘not permanently resident’? 

Ans. Not permanently resident means a person resident in India for employment of a 
specified duration (irrespective of length) or for a specific job duration which does not 
exceed three years. 

Q5. Which are the cases related to Remittance of Assets for which prior approval 
of RBI is to be sought for effecting the remittance? 

Answer: RBI approval is required if: 

(i) Remittance is in excess of USD 1,000,000 (US Dollar One million only) per financial 
year: 

a. on account of legacy, bequest or inheritance to a citizen of foreign state, resident outside 
India; and 

b. by NRIs/ PIOs out of the balances held in NRO accounts/ sale proceeds of assets/ the 
assets acquired by way of inheritance/ legacy. 

(ii) Hardship will be caused to a person if remittance from India is not made to such a 
person. 

Q6. What are the Tax implications in respect of remittance of assets? 

Ans. All remittances are subject to payment of taxes as applicable in India – Authorised 
Dealers are to convince themselves on this aspect. 

 

1 A person resident outside India may hold, own, transfer or invest in Indian currency, 
security or any immovable property situated in India if such currency, security or property 
was acquired, held or owned by such person when he was resident in India or inherited 
from a person who was resident in India. 

2 Section 2(v): "person resident in India" means- 
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(i) a person residing in India for more than one hundred and eighty-two days during the 
course of the preceding financial year but does not include- 

(A) a person who has gone out of India or who stays outside India, in either case- 

a. for or on taking up employment outside India, or 
b. for carrying on outside India a business or vocation outside India, or 
c. for any other purpose, in such circumstances as would indicate his intention to stay 

outside India for an uncertain period; 

(B) a person who has come to or stays in India, in either case, otherwise than- 

a. for or on taking up employment in India, or 
b. for carrying on in India a business or vocation in India, or 
c. for any other purpose, in such circumstances as would indicate his intention to stay in 

India for an uncertain period; 

 


